Centrum doradztwa
Skorzystaj z bezpłatnej pomocy Fundacji www.domyopieki.pl prowadzącej Centrum Doradztwa w wyborze domu opieki >>

Porównaj

Schowek

Przejdź do schowka

odżywianie

Najnowsze badania na temat roli diety antyrakowej w codziennym menu seniora
Zdrowie odżywianie, to podstawa w diecie każdego człowieka, a szczególnie seniora, który pod wpływem wielu niekorzystnych czynników, pogarszającego się stanu zdrowia oraz spadku ogólnej wydolność organizmu, jest narażony na zapadnięcie na choroby cywilizacyjne, w tym także i raka....
Żywienie osób w wieku starszym. Dieta czyni cuda.
Problem żywienia osób starszych w naszym społeczeństwie nabiera obecnie szczególnego znaczenia. Rozwój dietetyki oraz coraz większa wiedza na temat roli żywienia w życiu człowieka jako terapii stosowanej niezależnie od wieku i stanu zdrowia, powoduje, iż coraz częściej dużą...
Jak dieta wpływa na stan zdrowia seniora?
Dzięki prawidłowo zbilansowanej diecie nasz organizm zaczyna funkcjonować we właściwy sposób. Wpływa to na nasz stan zdrowia. Nie chorujemy tak często, a nasza odporność jest większa. Ogólne zasady zdrowie żywienia są uniwersalne, jednak powinny być dobierane w zależności...
Składniki odżywcze w diecie seniora
Senior powinien się zdrowo odżywiać. Do jego organizmu powinno trafiać odpowiednio dużo konkretnych składników odżywczych. Zyska na tym jego zdrowie jak i ogólne samopoczucie. Ilość składników odżywczych powinna być przede wszystkim dostosowana do zmian w organizmie, jakie zachodzą u...
Miód akacjowy z ziołami
Miód akacjowy z ziołami doskonały na kanapki jak i do herbaty. Zawiera duże ilości naturalnej witaminy C, a także fruktozy i bioflawonoidów.  W medycynie ludowej, był stosowany w problemach trawiennych (żołądek, dwunastnica). Substancje ziołowe zawarte w produkcie, pozwalają...
Nalewka tajemnica długowieczności
Tajemnica długowieczności, zawarta jest w recepturze tej unikalnej nalewki. Skład i proporcje są tak dobrane, aby spowalniać procesy starzenia się. Pochodne kwasów triterpenowych, zawarte w ekstrakcie ziela długowieczności mają wpływ na stymulację procesów wygładzania i ujędrniania skóry (wzmożenie...
Tłuste jedzenie nie musi być niezdrowe
Jedzenie polifenoli, naturalnych składników czerwonych winogron, owoców i warzyw, redukuje niekorzystny wpływ tłustego jedzenia na nasze zdrowie - informują naukowcy z Izraela na łamach pisma "FASEB".- Sugerujemy nową hipotezę korzystnego wpływu polifenoli na nasze zdrowie - mówi główny...
Dieta zapewnia sprawność umysłową
Kolejne badania naukowe wykazały, że odpowiednia dieta może zapewnić starszym osobom sprawność umysłową. Publikację francuskich naukowców zamieszcza amerykańskie pismo "Neurologia".Badacze z Uniwersytetu w Bordeaux zbadali ponad 8 tysięcy osób w wieku powyżej 65 lat. Eksperyment wykazał, że ci,...
Zimowa dieta.
Zimą potrzeba więcej energii na ogrzanie organizmu, zatem perspektywa jakichkolwiek niedoborów energii jest przez organizm przyjmowana panicznie. Gdy marzniemy, obwodowe naczynia krwionośne kurczą się, by zmniejszyć straty ciepła. Rośnie ciśnienie krwi, zwiększa się aktywność gruczołów produkujących hormony. Organizm...
Składnik czerwonego wina zapobiega rakowi
Substancja zawarta w czerwonym winie może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty - informuje pismo "Carcinogenesis". Naukowcy z University of Alabama w Birmingham karmili myszy pokarmem zawierającym obecny także w czerwonym winie związek z grupy polifenoli - resweratrol.Jest...
Zielona herbata neutralizuje rakotwórcze toksyny
Stężony ekstrakt związków z zielonej herbaty silnie pobudza produkcję enzymów oczyszczających organizm ludzki z rakotwórczych toksyn - informuje pismo "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".Zdaniem autorów pracy, zielona herbata może wspomóc obronę przeciwnowotworową organizmu zwłaszcza u osób z niskim...
Dieta może chronić przed zwyrodnieniem kolana
Dieta bogata w przeciwutleniacze, a zwłaszcza w witaminę C z warzyw i owoców, łagodzi ryzyko zwyrodnienia stawu kolanowego - wynika z najnowszych australijskich badań, o których informuje pismo "Arthritis Research & Therapy".Aby sprawdzić wpływ diety na ryzyko zwyrodnienia...
Utrzymywanie właściwej wagi przedłuża życie
Utrzymywanie właściwej wagi może przedłużać życie dzięki ograniczeniu wpływu insuliny na mózg - informuje "Science".Badania na myszach przeprowadzili naukowcy z Howard Hughes Medical Institute. Dotyczyły one efektów działania białka IRS2, które reaguje w mózgu na insulinę. Myszy, u...
Białko przyczyniające się do rozwoju raka
Zespół fińskich naukowców z uniwersytetów w Tampere oraz Turku zidentyfikował nieznaną dotąd proteinę, której funkcja sprowadza się do ochrony procesu powstawania i rozwoju nowotworu.Jak podają fińskie media za agencją FNB, kierujący zespołem badawczym doc Jukka Westermarck oświadczył, że...
Omega-3 pomagają zapobiegać chorobom oczu
Zwiększenie ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie może pomóc w zapobieganiu chorobom oczu - donoszą naukowcy z USA na łamach pisma "Nature Medicine".Tłuszcze omega-3 są długołańcuchowymi, wielokrotnie nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, których nie produkuje w nasz organizm.Jedynymi źródłami...
Brak białka pozwala zachować szczupłość
Brak białka związanego z pracą zegara biologicznego pozwala zachować szczupłą sylwetkę na tłustej diecie - zaobserwowali naukowcy z USA w badaniach na myszach. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "Proceedings of the National Academy of Sciences".Naukowcy liczą, że...
Sól wywołuje wrzody żołądka?
Duże stężenie soli w żołądku może zwiększać chorobotwórcze własności bakterii Helicobacter pylori wywołującej wrzody tego narządu - zaobserwowali naukowcy z USA. Sól aktywuje bowiem te geny H. pylori, które zwiększają jej szkodliwy wpływ na śluzówkę żołądka - wynika...
Dieta, która obniża ryzyko cukrzycy
Duże spożycie błonnika z produktów pełnoziarnistych może obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II - wynika z najnowszych niemieckich badań. Zdaniem autorów artykułu na łamach pisma "Archives of Internal Medicine", podobne korzyści może przynieść dieta bogata magnez.Cukrzyca typu...
Związek roślinny niszczy komórki białaczki
Związek obecny w wielu owocach, warzywach oraz w czerwonym winie zabija komórki białaczki, oszczędzając zdrowe krwinki - o wynikach amerykańskich badań informuje pismo "Journal of Biological Chemistry".Autorzy pracy liczą, że ich odkrycie pomoże opracować mniej toksyczne dla pacjentów...
Biosensor wykrywa rakotwórczy składnik żywności
Polscy naukowcy opracowali nowy bioczujnik, który umożliwia badanie stężenia akrylamidu, substancji wciągniętej na listę związków potencjalnie rakotwórczych.Powstaje ona podczas przetwarzania termicznego (np. smażenia) różnego rodzaju produktów spożywczych w tym ziemniaków - informuje "Biosensor and Bioelectronics".W 2002 roku Szwedzki...
Szczepionka na otyłość
Liczba otyłych mieszkańców Ziemi przekroczyła liczbę cierpiących z powodu niedożywienia. Obecnie na świecie jest ponad  miliard ludzi z nadwagą lub otyłych, podczas gdy rzeszę osób systematycznie niedożywionych szacuje się na ok. 800 mln. Takie dane przedstawiono na konferencji...
Otyłość szkodzi zdrowiu
Każdy człowiek w zależności od płci, wieku i aktywności fizycznej potrzebuje do życia określonej ilości energii. Energię tę dostarczamy organizmowi spożywając codziennie różnorodne produkty. Znajomość wartości kalorycznej produktów najczęściej spożywanych pomoże Ci rozsądnie zaplanować jadłospis, tak aby dzienna...
Zapobieganie otyłości
Zaburzenia w przemianie materii i jej zwolnienie we wczesnej starości prowadzi do odkładania się tłuszczów i nadwagi - czyli otyłości. Otyłość prowadzi do zmniejszonej ruchliwości, co ma szczególne znaczenie u ludzi starszych. Otyłości sprzyja: nieregularne odżywianie siedzący tryb życia wady hormonalne i dziedziczne Otyłość...
Przychodzi chory do szpitala
Pobyt w szpitalu nie jest przyjemny. O tym wiedzą wszyscy ci, którzy musieli tam się znaleźć. Czasem jednak nie ma innego wyjścia - do szpitala iść trzeba. Choroba staje się nie tylko osobistym problemem pacjenta, ale także całej...
Niedożywianie trzeba leczyć
Niedożywienie jest poważnym problemem, do którego nie przywiązuje się większej wagi. A to błąd. Specjaliści ds. żywienia ostrzegają, że niedożywienie jest szczególnie niebezpieczne w przypadku ludzi chorych. Może być przyczyną znacznego osłabienia, powikłań pooperacyjnych, czy nawet depresji. Jest...

KONTAKT



www.domyopieki.pl
ul. Chlewińska 13
01-695 Warszawa
tel. 22 698 70 80, fax 22 201 25 71
e-mail: redakcja@domyopieki.pl



Copyright © 2001-2018 by POINT GROUP Marek Gabański Wszelkie prawa zastrzeżone.