Składnik czerwonego wina zapobiega rakowi

Substancja zawarta w czerwonym winie może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty - informuje pismo "Carcinogenesis". Naukowcy z University of Alabama w Birmingham karmili myszy pokarmem zawierającym obecny także w czerwonym winie związek z grupy polifenoli - resweratrol.
Jest to substancja o właściwościach przeciwnowotworowych i przeciwutleniających. Resweratrol występuje między innymi w winogronach, orzeszkach ziemnych, malinach i czarnych jagodach.

Okazało się, że u karmionych resweratrolem myszy o 87 procent rzadziej rozwijał się rak prostaty w najgorzej rokującej postaci, a jeśli wystąpiła jego łagodniejsza forma, o 48 procent częściej wzrost guza ulegał zahamowaniu lub nowotwór się cofał. W maju 2006 naukowcy z University of Alabama w Birmingham opublikowali na łamach "Carcinogenesis" wyniki badań na karmionych resweratrolem samicach myszy - w tym przypadku zmniejszyło się zagrożenie rakiem piersi.


Copyright © 2001-2024 by POINT GROUP Marek Gabański Wszelkie prawa zastrzeżone.