Otyłość szkodzi zdrowiu

Każdy człowiek w zależności od płci, wieku i aktywności fizycznej potrzebuje do życia określonej ilości energii. Energię tę dostarczamy organizmowi spożywając codziennie różnorodne produkty. Znajomość wartości kalorycznej produktów najczęściej spożywanych pomoże Ci rozsądnie zaplanować jadłospis, tak aby dzienna wartość energetyczna pożywienia nie przekraczała Twojego zapotrzebowania.

Nadmiar kalorii prowadzi do otyłości poprzez gromadzenie się w organizmie tkanki tłuszczowej. Jednocześnie we krwi osób otyłych krąży więcej cholesterolu niż u osób szczupłych. Cholesterol przenika do ścian naczyń krwionośnych i powoduje zmiany miażdżycowe, które zwiększają podatność na zawały serca.

Dzienne zapotrzebowanie energetyczne

 
Osoby wykonujące
pracę umysłową
Osoby pracujące
fizycznie
Mężczyźni
2300 kcal
2900-4000 kcal
Kobiety
2000 kcal
2500-2900 kcal

Wykaz wartości energetycznej

Rodzaj produktu
Wielkość porcji
Wartość energetyczna
(kcal)
Chleb biały 3 cienkie kromki 100g
250
Chleb razowy 3 cienkie kromki 100g
230
Chałka 3 cienkie kromki 100g
285
Mleko chude 1 szklanka 250 ml
120
Mleko tłuste 1 szklanka 250 ml
150
Kefir 1 opakowanie 250 ml
110
Twaróg chudy 100 g
105
Twaróg tłusty 100 g
170
Ser zółty 5 plasterków 100 g
300
Jajko 2 szt. 100 g
140
Masło porcja na 2-3 kromki chleba 10 g
75
Masło roślinne porcja na 2-3 kromki chleba 10 g
75
Olej sojowy 1 łyżka stołowa 12 g
110
Kiełbasa krakowska 100 g
235
Szynka 100 g
390
Boczek 100 g
480
Mięso wołowe b/k 100 g
115
Łopatka wieprzowa surowa 100 g
230
Kurczak 100 g
75
Filet z dorsza 100 g
70
Ziemniaki 100 g (2 małe sztuki)
70
Kapusta kwaszona 100 g (3 łyżki stołowe)
20
Pomidor 100 g (1 średni)
25
Sałata 100 g (duża główka)
15
Jabłko 100 g (1 średnie)
50
Śliwki 5-7 szt. 100 g
65
Cukier 1 łyżeczka 10 g
40
Dżem 1 łyżeczka 20 g
50
Pączki 1 szt.
180
Tort czekoladowy 1 porcja 100 g
450

Copyright © 2001-2024 by POINT GROUP Marek Gabański Wszelkie prawa zastrzeżone.