Roślinne związki chronią przed rakiem trzustki

Dieta bogata w roślinne flawonole, obecne np. w cebuli, jabłkach, jagodach, szpinaku czy brokułach, obniża ryzyko zachorowania na raka trzustki, bardzo podstępny i groźny nowotwór złośliwy - wynika z najnowszych badań niemiecko- amerykańskich.
Do takich wniosków doprowadziły naukowców badania na grupie ponad 180 tys. mieszkańców dwóch amerykańskich stanów Kalifornii oraz Hawajów. Dane na temat ich diety zebrano za pomocą ankiet, a następnie średnio przez 8 lat śledzono stan ich zdrowia.

Analiza wykazała, że osoby, których dieta była najbogatsza we flawonole były o 23 proc. mniej narażone na raka trzustki, w porównaniu z grupą o najniższym spożyciu flawonoli. Flawonole należą do licznej grupy flawonoidów roślinnych. Są znane ze swoich zdolności przeciwutleniających, potrafią bowiem neutralizować wolne rodniki, cząsteczki silnie utleniające i niszczące cenne składniki komórek.

Najwięcej korzyści flawonole przynosiły palaczom. Być może dlatego, że są oni grupą najbardziej narażoną na raka trzustki, spekulują autorzy pracy. Palacze spożywający najwięcej flawonoli mieli prawie o 60 proc. niższe ryzyko raka trzustki, niż osoby palące, które zjadały ich najmniej.

Spośród trzech analizowanych flawonoli - kempferolu, kwercetyny (najbardziej rozpowszechniony flawonol) oraz myrycetyny, kempferol, obecny w dużych ilościach w szpinaku oraz kapuście, najsilniej obniżał ryzyko raka trzustki u wszystkich badanych. U palaczy najlepsze efekty dawała kwercetyna, najobficiej występująca w cebuli oraz myrycetyna, w którą bogate są różne owoce jagodowe i czerwona cebula.

Autorzy pracy nie analizowali wprawdzie, jaki jest mechanizm przeciwnowotworowego działania flawonoli, spodziewają się jednak, że może on wynikać m.in. z ich zdolności do wyłapywania wolnych rodników, cząsteczek uszkadzających DNA komórek.

- Wyniki naszych badań stanowią dodatkowe wsparcie dla aktualnych zaleceń dietetycznych, zgodnie z którymi najlepsza dla zdrowia człowieka jest dieta bogata w produkty roślinne - podsumowuje prowadzący badania dr Ute Nthlings z Niemieckiego Instytutu Żywienia Człowieka w Potsdam-Rehbruecke.

Naukowcy zaprezentowali wyniki swoich badań na dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem w Los Angeles.

Copyright © 2001-2024 by POINT GROUP Marek Gabański Wszelkie prawa zastrzeżone.