Wzbogacone kakao służy naczyniom krwionośnym
Codzienne picie kakao o podwyższonej zawartości flawanoli może polepszać funkcjonowanie naczyń krwionośnych podobnie jak terapia statynami - informuje "Journal of Cardiovascular Pharmacology".
Naukowcy zastosowali kakao które nie zostało poddane typowej obróbce i dzięki temu zachowało wysoki poziom flawanoli, obecnych w owocach kakaowca. Zwykłe kakao ani czekolada nie zawierają aż tyle flawanoli.
Napój o zawartości flawanoli od 28 do 918 miligramów podawano grupie palących kobiet, o których wiadomo było, że mają problemy z naczyniami krwionośnymi. Okazało się, że flawanole polepszają funkcjonowanie ścian naczyń krwionośnych, co zapobiega chorobom takim jak miażdżyca. Optymalny efekt występował w dwie godziny po przyjęciu flawanoli - niezależnie od dawki.
Picie wzbogaconego kakao przez tydzień dawało taki efekt, jak długotrwałe podawanie statyn - 179 miligramów flawanoli polepszał czynność naczyń o 50 procent, a najwyższa dawka 918 miligramów wydawała się przywracać funkcjonowanie naczyń do stanu typowego dla osób zupełnie zdrowych. Po odstawieniu flawanoli stna naczyń wracał do poziomu sprzed eksperymentu.
Wbrew często spotykanym w popularnej prasie stwierdzeniom, korzystny wpływ flawanoli wydawał się być niezależny od ich przeciwutleniającego działania
Planowane są dalsze, zakrojone na większą skalę badania w celu potwierdzenia uzyskanych rezultatów. Współpracująca z naukowcami firma produkującą czekoladę i kakao opracowała już specjalny proces przetwarzania kakao, pozwalający zachować więcej flawanoli.