Ryżowe otręby zmniejszają ryzyko raka jelita

Otręby ryżowe mogą zapobiegać rakowi jelita - informuje "British Journal of Cancer".
Wcześniej podobne działanie ochronne zaobserwowano w przypadku otrębów żytnich i pszennych. Teraz okazało się, że podobne właściwości mają otręby ryżowe.

Badania nad właściwościami otrębów przeprowadził zespół prof. Andreasa Geschera z University of Leicester. Na razie nie wykonywano klinicznych eksperymentów na ludziach, jednak badania laboratoryjne na przedklinicznym modelu zwierzęcym dały obiecujące wyniki - codzienne spożywanie sporej porcji ryżowych otrąb zmniejszyło średnio o 51 procent liczbę przedrakowych zmian - gruczolaków - w układzie pokarmowym. W przeliczeniu na przeciętnego człowieka wielkość porcji otrąb wynosiłaby około 200 gramów.

Naukowcy sprawdzali także wpływ otrębów na rozwój raka piersi oraz prostaty, jednak nie stwierdzono żadnej istotnej zależności.

Copyright © 2001-2024 by POINT GROUP Marek Gabański Wszelkie prawa zastrzeżone.