Otręby ryżowe mogą zapobiegać rakowi jelita - informuje "British Journal of Cancer".
Wcześniej podobne działanie ochronne zaobserwowano w przypadku otrębów żytnich i pszennych. Teraz okazało się, że podobne właściwości mają otręby ryżowe.
Badania nad właściwościami otrębów przeprowadził zespół prof. Andreasa Geschera z University of Leicester. Na razie nie wykonywano klinicznych eksperymentów na ludziach, jednak badania laboratoryjne na przedklinicznym modelu zwierzęcym dały obiecujące wyniki - codzienne spożywanie sporej porcji ryżowych otrąb zmniejszyło średnio o 51 procent liczbę przedrakowych zmian - gruczolaków - w układzie pokarmowym. W przeliczeniu na przeciętnego człowieka wielkość porcji otrąb wynosiłaby około 200 gramów.
Naukowcy sprawdzali także wpływ otrębów na rozwój raka piersi oraz prostaty, jednak nie stwierdzono żadnej istotnej zależności.
PREZENTACJE DOMÓW
dolnośląskie