Mleczne białko dobre na wrzody żołądka

Laktoferyna, bakteriobójcze białko zawarte w mleku i występujące w ludzkich tkankach, może być pomocne w leczeniu choroby wrzodowej żołądka - informuje "The American Journal of Gastroenterology."

Chorobę wrzodową żołądka powodują przede wszystkim obecne w nim bakterie Helicobacter pylori. W około 25 procentach przypadków nie udaje się pozbyć bakterii za pomocą antybiotyków.

Jak wykazały badania Nicoli de Bortoli z uniwersytetu w Pizie, podawanie uzyskanej z krowiego mleka laktoferyny podczas typowej kuracji antybiotykowej nie tylko zwiększa skuteczność leczenia, ale i zapobiega skutkom ubocznym.
 
Laktoferyna wyłapuje ze środowiska żelazo niezbędne dla bakterii, w ten sposób utrudniając ich rozwój i rozmnażanie. Ponadto białko to zapobiega uodpornieniu się bakterii na antybiotyki.

Copyright © 2001-2024 by POINT GROUP Marek Gabański Wszelkie prawa zastrzeżone.