Medycyna chińska.Jak zachować zdrowie?


Stres, skrywanie emocji, przepracowanie to - według medycyny chińskiej - przyczyny wielu chorób.

Źródło złego samopoczucia tkwi w zaburzeniu równowagi energii czi w ludzkim organizmie. Jak twierdzą Chińczycy, nieodpowiedni styl życia może zniszczyć tę energię (o zasadach medycyny chińskiej pisaliśmy w numerze czerwcowym).

Jadłospis według Chińczyków

Aby zachować zdrowie, trzeba przestrzegać właściwej diety. Według medycyny chińskiej jadłospis powinien składać się z: 40% owoców i warzyw (zamiast surowych - lekko obgotowane i gorące), 40% węglowodanów (produkty zbożowe - kasza, ryż, otręby), a tylko 20% mogą stanowić pokarmy bogate energetycznie (jajka, tłuszcze, mięso, cukier, nabiał), ponieważ powodują one niestrawność i prowadzą do otyłości. Zaleca się też przestrzeganie następujących zasad:

    * trzeba jeść warzywa i owoce uprawiane na plantacjach ekologicznych;
    * nie wolno spożywać produktów przetworzonych fabrycznie, w puszkach i słoikach - najlepiej przygotowywać świeże jedzenie samodzielnie w domu;
    * jedzenie powinno być aromatyczne;
    * podczas posiłków należy skoncentrować się na dokładnym przeżuwaniu pokarmu;
    * nie można pić w czasie jedzenia;
    * trzeba jeść regularnie, 3-4 posiłki dziennie (z pełnowartościowym śniadaniem),
    * nie wolno się przejadać.

Różne pokarmy

Medycyna chińska dzieli wszystkie pokarmy na gorące, ciepłe, neutralne, wychładzające i zimne. Za najwartościowsze uchodzą pokarmy neutralne. Nadmiar produktów gorących lub zimnych może doprowadzić do poważnego zaburzenia równowagi energetycznej naszego organizmu, dlatego powinniśmy je w naszej diecie równoważyć. Organizm zużytkuje znacznie mniej energii na trawienie, jeśli dostarczymy mu ciepły posiłek, natomiast zimne jedzenie wychładza organizm i pozbawia go życiodajnej energii.

Pokarmy neutralne to m.in.: fasola czerwona i szparagowa, groch, kapusta, marchew, mleko, żyto, wiśnie, winogrona, brązowy ryż, buraki, chleb, łosoś, rodzynki, śliwki.

Gorące: masło, ryby wędzone, cebula, pieprz, kawa, czekolada, przyprawy curry i chilli.

Zimne: lody, ogórki, pomidory, sałata, jogurty, banany, tofu, mięso kaczki.

Ciepłe: fasolka Jaś, ser, szynka, ziemniaki, brzoskwinie, czosnek, kurczak, por, wołowina.

Wychładzające: gruszki, kukurydza, arbuzy, grzyby, jabłka, ananasy, pomarańcze, truskawki, rzodkiewki, ryby, pszenica.

Medycyna chińska dzieli produkty na 5 smaków, które wpływają na funkcjonowanie poszczególnych organów:

pokarmy kwaśne - hamują wydalanie wody i toksyn, działają niekorzystnie na wątrobę i pęcherz żółciowy;

słone (pokarmy pochodzenia morskiego) - działają moczopędnie;

ostre - działają niekorzystnie na jelito grube i płuca;

słodkie (Chińczycy zaliczają do nich m.in. marchew, kurczaka, ryż, ziemniaki) - działają uspokajająco na żołądek i śledzionę;

produkty gorzkie (szparagi, brokuły, piwo) - wzmagają trawienie.

Nie ukrywaj złości!

Jak podkreślają Chińczycy, na zachowanie zdrowia wpływa nie tylko odpowiednia dieta, ale również pozytywny stan emocjonalny. Przepracowanie i stres, przez lata ukrywane odczucia, takie jak strach, gniew, agresja, złość, odgrywają kluczową rolę - według medycyny chińskiej - w powstawaniu schorzeń.

W dzisiejszej cywilizacji ludzie niestety niezbyt często potrafią przyznać się do skrywanych negatywnych emocji. Ich kumulowanie wpływa niekorzystnie na stan naszego zdrowia, dlatego psychoterapia, akupunktura, chińskie ziołolecznictwo lub po prostu szczera rozmowa z bliskim przyjacielem mogą odegrać nieocenioną rolę w doprowadzeniu ludzkiego organizmu, a przede wszystkim sfery emocji, do dobrostanu.

Dla Chińczyków bardzo ważne jest to, aby człowiekowi nieustannie towarzyszyły w życiu uśmiech i radość. Jeżeli gryzie nas jakiś problem, porozmawiajmy z kimś o tym. Nie skrywajmy złości, dajmy jej upust - chociażby rzucając czymś o podłogę.

Niebezpieczna piątka

Według medycyny chińskiej istnieje 5 czynników klimatycznych, które wywierają istotny wpływ na stan naszego organizmu. Są to: gorąco, suchość, wilgoć, zimno i wiatr.

Nadmiar gorąca może być bardzo niebezpieczny. Powstaje ono w naszym organizmie na skutek przepracowania lub nadmiaru negatywnych emocji. Powoduje wysoką gorączkę, przyspieszony oddech, a nawet odwodnienie.

Na działanie suchości są narażone osoby mieszkające i pracujące w centralnie ogrzewanych budynkach. Powoduje to wysychanie błon śluzowych, chrypkę, przesuszenie skóry.

Najbardziej niebezpieczna jest wilgoć. Powinniśmy unikać przebywania w zawilgoconych pomieszczeniach i nie dopuszczać do przemoknięcia na deszczu. Wilgoć powoduje stany depresyjne, bóle stawów, bardzo silną senność.

Zimno wnika do naszego organizmu głównie za sprawą spożywania zimnych pokarmów oraz wskutek niechronienia się przed zbyt niską temperaturą. Objawami nadmiaru zimna są: niestrawność, częstomocz, ciągłe uczucie zimna, rwące bóle w całym ciele.

Wiatr wpływa negatywnie przede wszystkim na górną część ciała. Powoduje przeziębienia, infekcje wirusowe i bakteryjne, schorzenia laryngologiczne.

Chińskie rady

    * Spożywaj soję i jej przetwory, na przykład tofu.
    * Zamiast czerwonego mięsa jedz ryby, kurczaki i fasolę.
    * Ostre przyprawy zastąp nieco łagodniejszymi ziołami.
    * Pij kawę zbożową, zamiast kawy z kofeiną, i herbatę ziołową.
    * Mleko krowie zastąp mlekiem sojowym.

Copyright © 2001-2024 by POINT GROUP Marek Gabański Wszelkie prawa zastrzeżone.