Cholesterol przyczynia się do rozwoju choroby Alzheimera

Niezdrowa dieta bogata w cholesterol przyczynia się do rozwoju choroby Alzheimera - informuje "New Scientist".
Już wcześniejsze badania na myszach, którym podawano pokarm bogaty w cholesterol, wykazały, że ich mózgi produkują więcej beta- amyloidu, białka związanego z chorobą Alzheimera. Wiadomo również, że choroba ta częściej dotyka otyłych.

Zespół Bretta Garnera z australijskiego Prince of Wales Medical Research Institute w Sydney badał, w jaki sposób ludzkie i zwierzęce komórki nerwowe regulują swój poziom cholesterolu. Okazało się, że podobnie jak komórki zwane makrofagami, neurony wykorzystują do pozbywania się cholesterolu białka zwane ABC. Gdy w komórkach człowieka oraz chomika udało się zwiększyć ekspresję genów, odpowiedzialnych za kodowanie tych białek, spadło wytwarzanie beta-amyloidu. Przy okazji okazało się, że pozakomórkowe białko apoE znakomicie reguluje usuwanie cholesterolu z neuronów. Jedna z mutacji genu ApoE została rozpoznana jako genetyczny czynnik ryzyka. U osób, które ją mają, częściej dochodzi do zachorowania na alzheimera.

Zdaniem australijskich naukowców leki zwiększające aktywność białek ABC mogą spowalniać postęp choroby.

Copyright © 2001-2024 by POINT GROUP Marek Gabański Wszelkie prawa zastrzeżone.