Włosy na diecie
Kiedy przechodzimy na dietę musimy pamiętać nie tylko o tym, by była ona przemyślana i dobrze dobrana do naszych indywidualnych potrzeb, ale również by nie pozbawiała nas niezbędnych witamin. Na złym odżywianiu i nieodpowiedniej diecie cierpią również nasze włosy i paznokcie. Szybko tracą blask, są osłabione i łamliwe.
Do najczęstszych przyczyn osłabienia kondycji włosów i paznokci można zaliczyć stres, ciągły pośpiech i częste, drastyczne diety. Jeśli stosujemy częste głodówki z pewnością w naszemu organizmowi brakuje białka. Nie jedząc odpowiedniej ilości nabiału, jaj, ryb, mięsa czy przetworów zbożowych szybko tracimy aminokwasy siarkowe, które dostarczają nam siarkę potrzebną do tworzenia kreatyny.
Również pita w nadmiernych ilościach kawa nie wpływa korzystnie na kondycje naszych włosów i paznokci. Kawa jest odpowiedzialna przede wszystkim za niedobór żelaza, wapnia i cynku w organizmie. Podobne właściwości mają zawarte w herbacie, czekoladzie, kakao i napojach takich jak np. cola teofilina i teobromina. Niedobór żelaza sprawia, że włosy są cienkie, łamliwe, a paznokcie blade i z wgłębieniami w płytce.
Problemy z przyswajaniem wapnia mogą wywołać również: szczaw, szpinak, botwinka i rabarbar.
Kolejnym wrogiem naszych włosów są fast – foody. Okazuje się, że nie tylko przyprawiają nas o zbędny tłuszczyk, ale również zawarty w nich tłuszcza utrudnia przyswajanie cynku oraz niedobór miedzi. Powoduje to początkowo zahamowanie wzrostu włosów a następnie przerzedzanie się włosów do nadmiernego wypadania w ostatniej fazie.
Szkodliwy wpływa mają również nadmiernie gotowane potrawy, w tym również warzywa, które w trakcie gotowania tracą witaminy i minerały, zwłaszcza witamin z grupy B (B1, B5, B6) oraz witamina H.
Warto tutaj jeszcze wspomnieć o unikaniu cukru, słodyczy, pieczywa pszennego, a także owoców takich jak winogrona czy banany, które dostarczając organizmowi nadmiar cukrów prostych powodują nie tylko przetłuszczanie się włosów, ale również zaburzenia pracy mieszków włosowych, a w konsekwencji nawet łupież.
Jak widać włosom i paznokciom w zasadzie może szkodzić wszystko. Zatem co zrobić, by choć trochę im pomóc? Oczywiście należy pamiętać o odpowiednich odżywkach, balsamach i maskach do włosów. Jednak chemiczne środki nie pomogą nam utrzymać odpowiedniej kondycji włosów. Trzeba również pomyśleć o odpowiedniej diecie, a przynajmniej o uzupełnieniu jej o przynajmniej część z wymienionych poniżej produktów:
- mięso, ryby, owoce morza, jaja – metionina i cystyna
- pieczywo pełnoziarniste, razowe, ryż niełuskany, makarony razowe – witamina B1
- pestki słonecznika, sezam, kiełki pszenicy, orzechy – witaminy B6, B5, H, E
- suszone owoce i nabiał – wapń
- warzywa takie jak: brokuły, pomidory, papryka, koperek – beta karoten
- marchewka, pietruszka, czerwone buraki – krzem
- woda mineralna niegazowana – oczyszczenie organizmu
- soki owocowe i warzywne (pomidorowy) – potas
Jak widać lista ta nie jest ani specjalnie wyszukana ani produkty umieszczone tam nie sprawiają większego problemu by dodać je do swojego jadłospisu, dlatego też warto poza inwestycją w kosmetyki odżywiające włosy zadbać też