Dom w urokliwej miejscowosci ale bardzo nieprofesjonalny.Jesli chcecie by wasz bliski szybko odszedl w zaswiaty to tylko Dom Seniora Anna w Karpacz ul.Wita Stwosza 22..Wiekszosc opiekunow nie ma przygotowania medycznego ale pracuja na zasadach decydowania czy podopieczny potrzebuje profesjonalnej pomocy lekarza czy nie.Jesli kochacie swoich bliskich to tylko nie ten dom.Trzeba tam byc i to zobaczyc bo opisac sie nie da
Dodany 2019-03-20 11:42
przez przez
0ddalam do domu seniora Anna w karpaczu bliska mi osobe.Jestem bardzo niezadowolona a wrecz przerazona.Po 2 tygodniach pobytu w,w osoba w duzym stopniu sie zmienila,zaczela wpadac w dziwny stan odretwienia.Pojechalam wiec do Karpacza,wynajelam pokoj w hotelu i codziennie bylam w tym domu ,pozal sie Boze seniora.To co tam zaobserwowalam przekracza ludzkie granice.Np moj bliski ok 23.30 nie mogl oddychac i prosil o lekarza.Odmowila mu osoba ktora miala wtedy nocke i ktora nie ma wyksztalcenia medycznego.Poniewaz bylam na miejscu[w hotelu odleglym o 10 minut drogi gdzie zaalarmowal mnie moj bliski] udalo mi sie przywrocic normalny oddech.Pobyt w tym miejscu wyceniono na ponad 5tys zl.Po w.w incydencie natychmiast zabralam podopiecznego do domu zadajac zwrotu pieniedzy za tydzien niewykorzystanego pobytu(z winy tego tzw Domu Seniora,czyli nieudzieleniu FACHOWEJ pomocy.)Oczywiscie mi odmowiono twierdzac ze podopieczny takowej pomocy nie potrzebowal.Poniewaz rozmowa z tzw opiekunka nocna i moim bliskim byla nagrywana(rowniez rozmowa z pania Anna nastepnego dnia)postanowilam wniesc do prokuratury wniosek o mozliwosci popelnienia przestepstwa nieudzielenia fachowej pomocy .Dodam tylko ze nie tylko to jest przyczyna.Zaobserwowalam bowiem w czasie tego tygodniowego pobytu wiele nieprawidlowosci jakie nie powinny miec miejsca w takim domu.Z oczywistych wzgledow nie moge ich tutaj podac.Chcialabym tylko przestrzec wszystkich ktorzy chca oddac swoich swoich bliskich do tego domu liczac na fachowa opieke.Tam takowej na pewno nie otrzymaja
Dodany 2019-03-21 14:40
przez Izabela
Ma Pani tupet, chylę czoła. Oddać bliską osobę do domu opieki a później żądać zwrotu pieniędzy. Jeśli są jakieś nieprawidłowości to należy zgłosić je do organu nadzorującego domy opieki. To, że chce Pani oszczędzić na bliskiej osobie, to już widać po tym poście. Dlaczego nie wybrała Pani całodobowej opieki domowej?
Dodany 2019-03-21 23:30
przez przez Longina
no coz.Sama jestem osoba schorowana,w tzw wieku poemerytalnym.Nie dawalam sobie rady z osoba lezaca.Dlatego dlugo szulalam odpowiedniego osrodka niedaleko mego miejsca zamieszkania.Myslalam ze takowy znalazlam.Niestety stalo sie inaczej.Trafilam na calkowicie nie-empatyczny Dom(powtarzam ponad 5000zl na 4 tygodnie hmmmm...myslalam ze za ta kase mozna troszke wymagac..od decydentow tego domu).Dzis juz zatrudnilam pania do opieki domowej ale uwazam ze moim obowiazkie bylo, by ludzie ktorzy decyduja sie oddac swego bliskiego do Domu Seniora ANNA W KARPACZU GLEBOKO SIE NAD TA DECYZJA ZASTANOWILI:To naprawde nie jest przyjazny dom dla naszych bliskich,to jest dom nastawiony tylko na branie kasy.A dla pani Izabeli info....zadalam kasy tylko za jeden tydzien(czyli za tydzien niewykonanych uslug tego domu i z winy tego domu) czyli za niedopelnienie obowiazkow tego domu i narazenie mego bliskiego na utrate zycia.Poinformuje na tym temacie w przyszlosci jak sprawa sie skonczyla bo nie zostawie tego .A jeszcze dla Pani informacji...bo moze tego pani nie wie(tez tego nie wiedzialam przed umieszcczeniem mego bliskiego w tym domu).....Taka decyzja; cytuje"Wroclaw 20.11.2018 ZP-KNPS.431.1.44.2018 DK.Wystapienie pokontrolne w dniu 07.11 2018....Zakazano domu Anna w Karpaczu eksploatacji budynku ze wzgledu na zagrozenie zycia ludzi..i dalej..... dzialalnosc tego domu objetego kontrola oceniono negatywnie.prosze poszukac tematu w internecie....jesli sie to Pani nie uda(nie kazdy jest przeciez informatykiem)to z przyjemnoscia wysle pani strone.I jeszcze jedno....czy mam tupet...zadac zwrotu pieniedzy za niewykonana usluge?.tak...mam ten" tupet" jak to Pani nazwala.A wie Pani dlaczego???bo moi Rodzice mnie nauczyli ze za uczciwa prace nalezy sie uczciwa zaplata...ale tez, ze za nieuczciwa prace nie nalezy sie zadna zaplata.Kochajac i szanujac moich rodzicow po prostu sie z nimi zgadzam.Pozdrawiam i proponuje Pani by tak jak ja ...odserwowala Pani funkcjonownie tego domu przez tydzien i dopiero wtedy wydawala opinie typu"ma Pani tupet"I na koniec by sie nie wdawac w niepotrzebne dyskusje.Tydzien pobytu w Hotelu kosztowal mnie troche kasy(ALE DZIS WIEM ZE BYC MOZE URAToWALAM ZYCIE BLISKIEJ MI OSOBIE).Wie Pani dlaczego?.DLATEGO wlasnie....bym zobaczyla to co zobaczylam w Tym Domu....Pozal sie Boze OPIEKI.wiec jeszcze raz ...powiem....ODRADZAM ODRADZAM .odradzam zdecydowanie ten dom
Dodany 2019-03-24 18:16
przez Olek
Nie musi się Pani tłumaczyć-
Oczekiwała Pani profesjonalnej opieki,a otrzymała Pani pogardę do pacjenta ,osoby bliskiej jak i brak jakich kolwiek oznak człowieczeństwa i zrozumienia dla osoby chorej ....
Współczuję
Dodany 2019-05-13 14:30
przez
Dzień dobry, Mam podobną sytuację, proszę o pilny kontakt Longina i innych niezadowolonych osób z DS ANNA w Karpaczu na adres lantana123@wp.pl
Dodany 2019-10-02 17:56
przez Poszkodowana
Pastor to oszust wykorzystuje naiwność starszych schorowanych ludzi odbiera im wszystko co mają robi akty notarialne i przejmuje konta bankowe. Zwykły oszust przestępca. Są na to dokumenty myślę że program UWAGA zainteresuje się tymi oszustami.
Dodany 2019-10-02 18:28
przez
Proszę o kontakt, bo mam podobną sprawę z rzeczonym pastorem.
Chciałabym sprawę naglosnic. Dom opieki Anna przeniósł rezydentów do hotelu sw Jana w Wojcieszowicach. Budynek nie przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Dzisiaj wezwałam policje, ponieważ osoby z personelu zabroniły zabrać moja bliska osobę na spacer. Doszło prawie do rękoczynow. Policja interweniowała i ustaliła. ze personel działał bezprawnie.
iwona.inoz@gmail.com
Dodany 2020-04-21 08:11
przez zakłamani
FIRMA WCIĄŻ DZIAŁA NIELEGALNIE!!! NIE MA W OGÓLE ZEZWOLENIA OD WOJEWODY DOLNOŚLĄSKIEGO, PRZEZ CO NIE SPEŁNIA WYMAGANYCH NORM PROWADZENIA TAKIEJ PLACÓWKI, OSTATECZNIE MOGĄC ZAGRAŻAĆ ŻYCIU LUB ZDROWIU BLISKIEJ OSOBY. PROSZĘ SAMODZIELNIE ZWERYFIKOWAĆ: Wydział Zdrowia i Polityki Społecznej Dolnośląski Urząd Wojewódzki pl. Powstańców Warszawy 1, 50-153 Wrocław Pon., Wt., Czw., Pt. w godz. 8:00 - 16:00 Śr. w godz. 8:00 - 18:00 Tel.1: 71 340-69-83 Tel.2: 71 340-63-68 WYKAZ LEGALNCH PLACÓWEK WYDANYCH ZA ZGODĄ WOJEWODY DLONOŚLĄSKIEGO ZNAJDĄ PAŃŚTWO NA STRONIE: bip.duw. pl Strona główna > Rejestry, ewidencje, archiwa > Wydział Zdrowia i Polityki Społecznej > pkt.2 REJESTR PLACÓWEK ZAPEWNIAJĄCYCH CAŁODOBOWĄ OPIEKĘ OSOBOM NIEPEŁNOSPRAWNYM, PRZEWKLEKLE CHORYM LUB OSOBOM W PODESZŁYM WIEKU, W TYM PROWADZONYCH NA PODSTAWIE PRZEPISÓW O DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ
Dodany 2020-04-21 10:09
przez
Szanowni Państwo, Podzielę się z Państwem moim doświadczeniem odnośnie prywatnego domu opieki Rezydencja Seniora w Wojcieszycach koło Jeleniej Góry. Chciałbym przestrzec Państwa przed tym miejscem i nie piszę tu jako żadna konkurencja, lecz jedynie moje spostrzeżenia jakie zaobserwowałem w tym miejscu podczas pobytu mojej bliskiej osoby.
Miejsce jest kompletnie nie dostosowane do prowadzenie tej działalności, wielokrotnie widziałem odwiedzając bliską mi osobę, że osoby starsze błąkają się pomiędzy piętrami hotelowymi poruszając się w łatwy sposób windą i nie wiedząc w ogóle, gdzie się znajdują. Wynika z tego, że personel jest albo niedoświadczony, albo w ubogiej ilości przez to nie mogący sprawiać kontroli nad osobami starszymi jednocześnie sprzątając pokoje. Jeden taki przypadek skończył się wezwaniem Policji, ponieważ niepilnowana osoba będąca po udarze nieświadomie opuściła budynek i udała się w niewiadomym kierunku. Po kilku godzinach poszukiwań osoba odnalazła się w szpitalu w Jeleniej górze podwieziona przez przypadkową osobę, która przemieszczała się autem ze Szklarskiej Poręby w stronę Jeleniej Góry i odnalazła osobą w rowie ze spadkiem cukru. Jeżeli chodzi o opiekę lekarska oczywiście w umowie jest o tym wspomniane tak samo rehabilitant, niestety jest to nieprawda, z tego co się dowiedziałem, jeden z dwóch lekarzy pojawia się na zasadzie wypisania recepty, ponieważ przychodzi tak późno, że pacjenci już śpią, drugi z lekarzy nie potwierdził w ogóle wizyty w tym miejscu.
Rehabilitant przychodzi na trzy godziny, gdzie wspominane było o 8 godzinach dziennie, ale według mnie przychodzi on bardziej na pogaduszki.
Niestety z przykrością musze to napisać, ale jestem zawiedziony tym miejscem choć na początku byłem pozytywnie zaskoczony, biorąc pod uwagę jakie krążą w Internecie informacje o tej placówce istniejącej jeszcze w Karpaczu pod nazwą dom opieki Anna, okazuję się, że osoby tam pracujące próbują udawać być miłe, jest to jedne wielkie kłamstwo, co zresztą dało się to po czasie zauważyć.
Według mnie panuję tam jeden wielki bałagań, pewnie dlatego że personel nie jest w ogóle przeszkolony, tak jak już wspominałem powyżej. Rzeczy osobiste pacjentów wędrują między wszystkimi, lekarstwa podejrzewam tak samo. Na koniec pobyty nie można było się doprosić o swoje rzeczy, więc sobie dałem spokój. Miejsce nastawione jest jedynie na zarabianie łatwych pieniędzy, dlatego ciężkie przypadki pacjentów są eliminowane. Ciężko jest się doprosić o telefon z informacją zwrotną, dlatego proszę uzbroić się w cierpliwość. Posiłki również małej ilości, ale jak tu się nie dziwić, skoro oczekuję się od firmy cateringowej, żeby koszt dziennego wyżywienia lepiej nie przekraczał 10zł.
Proszę zapoznać się z innymi opiniami tego miejsca, nawet pod starą nazwą dom opieki Anna, opinie stare czy nowe niczym się nie różnią miejsce nadal nie jest godne polecenia i mam nadzieje że niebawem zostanie skontrolowane przez odpowiednie organy.
Dodany 2020-04-27 20:25
przez Moni
Dokładnie tak samo było w Karpaczu dom opieki Anna z opieką podopiecznych jak przebywała tam nasza bliska osoba.Zgadzam się co do słowa z powyższą opinią.Ludzie którzy tam pracują nie powinni opiekować się nawet zwierzętami.Nasza bliska osoba dzięki opiece tego personelu odeszła z tego świata.Personel ciągle był zdenerwowany jak pytaliśmy o zdrowie naszej kochanej babci.
Jeśli chcecie ochronić swoich bliskich to proszę nie oddawać do tego ośrodka.
Dodany 2020-09-15 18:36
przez
A moją babcię postawili na nogi w dwa miesiące,po tym jak została wypisana ze szpitala z dnia na dzień.Z racji pracy nie byłam w stanie zapewnić jej opieki non stop,a mieszkanie niestety nie było przystosowane np.do kąpieli osoby leżącej.Przez dwa miesiące (miesiąc w Karpaczu,a później miesiąc w Wojcieszycach) babcia odzyskała sprawność,dzięki pomocy m.in.rehabilitanta. Polecam i dziękuję za pomoc wszystkim pracownikom tej placówki,tak miłych ludzi dawno nie spotkałam.
Dodany 2020-09-30 12:17
przez zakłamani
KAŻDY DOM OPIEKI MUSI POSIADAĆ ZEZWOLENIE WOJEWODY! TO JEST DZIKI, NIELEGALNY DOM OPIEKI OPIEKI, KTÓRY TAK JAK INNE DOMY ZOSTANIE ZAMKNIĘTY!
Dodany 2022-12-19 08:51
przez Moni
Aktualnie ośrodek ma nową nazwę Karkonoski Zakątek. Jest to nowy ośrodek, gdzie słyszałam takie same opinie. Powinni również zamknąć Karkonoski Zakątek.
W portalu prezentujemy placówki opiekuńcze takie jak Domy Opieki, Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Pielęgnacyjno-Opiekuńcze, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze, Pensjonaty i Domy Seniora oraz Sanatoria i Ośrodki Rehabilitacji.
Placówki podzieliliśmy na województwa i dwie kategorie:
Domy Opieki – w tej kategorii znajdują się wszystkie placówki komercyjne. Umowa na pobyt zawierana jest na podstawie umowy pensjonariusza/opiekuna z placówką a pełną odpłatność ponosi w całości pensjonariusz lub jego rodzina.
Domy Pomocy Społecznej – w tej kategorii znajdują się te placówki, które przyjmują osoby na podstawie skierowania z OPS, a odpłatność jest zgodna z ustawa o pomocy społecznej wg nst. kolejności: 1) mieszkaniec domu nie więcej niż 70% dochodu, 2) rodzina, 3) gmina.
Oznacza to, że w przypadku małych świadczeń pensjonariusza, różnicę dopłaca rodzina, a jeśli wysokość dochodów rodziny jest niewystarczająca – resztę dopłaca gmina.