Omega-3 pomagają zapobiegać chorobom oczu
Zwiększenie ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie może pomóc w zapobieganiu chorobom oczu - donoszą naukowcy z USA na łamach pisma "Nature Medicine".
Tłuszcze omega-3 są długołańcuchowymi, wielokrotnie nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, których nie produkuje w nasz organizm.
Jedynymi źródłami liczącej się ilości tych kwasów, są: olej lniany tłoczony na zimno, oraz olej z tłustych ryb morskich (łosoś, tuńczyk, pstrąg tęczowy, śledź, makrela).
Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają ważną rolę jako składnik budowy błon komórkowych, szczególnie w układzie nerwowym oka (retyna), dla zdrowego układu krążenia i jako początek ważnego hormonu tkankowego (eikozanoidonu), który steruje ważnymi funkcjami tkanek i komórek. Są również ważnym elementem niezakłóconej funkcji mózgu.
Wiele chorób uszkadzających wzrok, takich jak fibroblazja pozasoczewkowa (choroba, która dotyka wcześniaki) i retinopatia cukrzycowa, jest związanych z nieprawidłowym ukrwieniem oka.
Lois Smith z Harvard Medical School w Bostonie wraz z kolegami bada wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na utratę i regenerację naczyń krwionośnych po uszkodzeniu siatkówki oka myszy.
Naukowcy odkryli, że zwiększenie ilości kwasów tłuszczowych omega- 3 w diecie ogranicza nieprawidłowości w ukrwieniu oka poprzez zmniejszenie produkcji mediatorów stanu zapalnego w oku.
Autorzy pracy zwracają uwagę, że typowa dieta zachodnia jest uboga w kwasy omega-3, a przedwcześnie urodzone niemowlęta w ogóle nie mają tych cennych substancji, które dostają się w trzecim trymestrze ciąży z organizmu matki do dziecka. Zdaniem badaczy suplementacja diety kwasami omega-3 może pomóc w zapobieganiu zwyrodnień siatkówki.